Calculer son IMC - Utilisez notre calculateur d’IMC | WW Belgique

Calculez votre IMC avec notre calculateur d'IMC

Calculez votre score IMC et déterminez si vous avez un poids sain pour votre taille. Entrez votre poids (en kilos) et votre taille (en cm) ci-dessous. La calculatrice d'IMC calculera ensuite votre score d'IMC. Sous le calculateur, vous pouvez lire une explication sur la façon d'interpréter les résultats.

[{"type":"span","children":[{"text":"Découvrez comment"}]}]

Améliorer votre IMC ?

Nous pouvons vous aider à le faire !
IMC Calculateur
Poids
Hauteur
__._
BMI

Qu'est-ce qu'un IMC sain ?

Le calcul de votre IMC vous donne une estimation de votre poids santé. Votre IMC est calculé à partir de votre poids et de votre taille. Vous pouvez interpréter votre score IMC comme suit.

  • Un IMC inférieur à 18,5 = le poids insuffisant
  • Un IMC de 18,5 à 25 : le poids santé
  • Un IMC de 25 à 29,9 : surpoids
  • Un IMC supérieur à 30 : obésité

Wat is de ideale BMI voor vrouwen en mannen?

Voor volwassen mannen en vrouwen tussen de 19 en 69 worden in principe dezelfde BMI-scores gehanteerd om ondergewicht, een gezond gewicht of overgewicht te bepalen. Echter zit een gezonde BMI bij vrouwen vaak tussen de 18,5 en 23,5. Bij mannen zit deze vaker tussen de 20 en 25. De risico's voor het ontwikkelen van gewichtsgerelateerde ziekten zijn hetzelfde voor zowel vrouwen als mannen.

Wat is een goede BMI voor ouderen?

Voor mensen vanaf 70 jaar ligt de BMI voor een gezond gewicht iets hoger dan voor een gemiddelde volwassenen. Ouderen hebben namelijk een groter risico op ziekten of ondergewicht. Om deze redenen ligt de optimale BMI voor ouderen tussen de 22 en 28.

WW members chatting about BMI
WW members chatting about BMI

Wat is BMI?

De BMI (Body Mass Index) is een eenvoudig instrument om gewicht gerelateerde gezondheidsrisico’s te detecteren. Een te lage of hoge BMI is voor je arts een signaal om wat dieper in te gaan op eventuele gezondheidsrisico’s.

De BMI wordt gebruikt voor volwassenen van 19 jaar en ouder. Voor kinderen en tieners wordt de BMI berekening gebruikt om te beoordelen of het kind een gezond gewicht heeft in verhouding tot leeftijd, geslacht en de lichamelijke ontwikkeling. Gezondheidsorganisaties als de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) en de CDC (US Center for Disease Control and Prevention) gebruiken de BMI - dus de relatie tussen lengte en gewicht - als een maatstaf voor het percentage vet in het lichaam.

Mijn BMI is te hoog of te laag. Wat nu?

Bij een te hoge of lage BMI is het altijd verstandig om je gezondheid met je huisarts te bespreken. Wanneer je BMI lager dan 18.5 is, kan dit een signaal zijn van onderliggende medische problemen of een eetstoornis. Er is een hoger risico voor aandoeningen als osteoporose.

Onderzoek heeft het verband gelegd tussen een te hoge BMI en een verhoogd risico op een aantal ziekten, waaronder hartaandoeningen, diabetes type 2, artrose en bepaalde soorten kanker, waaronder borstkanker. Een hoger percentage lichaamsvet wordt ook geassocieerd met een verhoogd risico op hoge bloeddruk, ademhalingsproblemen en soms overlijden.

Calculer la formule du IMC

Le calcul de votre propre IMC est très simple : Il vous suffit de saisir votre taille (en mètres) et votre poids (en kg).

Exemple : poids 92 kg, taille 1,78 m

Calcul : 92 / (1,78)² = 92 / 3,17 = 29

Hoe betrouwbaar is de BMI calculator?

Het is belangrijk om te beseffen dat alléén je BMI-score mogelijk niet de meest nauwkeurige maatstaf is voor gewichtsgerelateerde gezondheidsrisico's. BMI kijkt namelijk niet naar geslacht, leeftijd of spiermassa (atleten en bodybuilders zouden als te zwaar of obese uit de bus komen).

Ook kijkt BMI niet naar de vetverdeling over het lichaam. Dit is belangrijk omdat een opeenhoping van vet in je bovenlichaam ten opzichte van je onderlichaam wordt geassocieerd met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en ouderdomsdiabetes.

Middel-heup ratio

Naast BMI, kun je ook op een andere manier bepalen of je overgewicht hebt. Namelijk, door te kijken naar je middel-heup-ratio (MHR). Terwijl BMI de verhouding tussen je gewicht en je lengte berekent, kijk je bij je middel-heup-ratio naar de verhouding tussen je middelomtrek en je heupomtrek om te bepalen hoeveel vet is opgeslagen rond je middel, heupen en billen. Dit is belangrijk omdat niet alle gevallen van overgewicht dezelfde gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Mensen bij wie het extra gewicht vooral rond hun buik zit, hebben een groter risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, beroertes en vroegtijdig overlijden dan mensen bij wie het gewicht vooral rond de heupen en dijen zit.

Je kunt zelfs een gezonde BMI-score hebben en toch te veel vet rond je middel hebben, waardoor je nog steeds het risico loopt om specifieke ziekten te ontwikkelen.

apricots grilled halves with yogurt and honey
apricots grilled halves with yogurt and honey

Hoe bereken je de middelheup ratio?

Houd je meetlint bij de hand! Ga als volgt te werk voor een nauwkeurige middel-heupmeting:

  • Ga rechtop staan en adem uit. Meet met het meetlint de omtrek bij het smalste gedeelte van je middel, net boven je navel. Dit is je middelomtrek.
  • Meet vervolgens de omtrek rond het breedste gedeelte van je heupen/billen. Dit is je heupomtrek.
  • Bereken je middel-heup-ratio door je middelomtrek te delen door je heupomtrek.

Een BMI calculator voor mannen en vrouwen is, zoals een weegschaal, een instrument dat gebruikt kan worden om veranderingen van je lichaamssamenstelling te meten en de daarmee gerelateerde gezondheidsrisico’s.

Volgens de NHG-standaard staat een middelomtrek van 94 cm of meer voor mannen of 80 cm of meer voor vrouwen gelijk aan een verhoogd gezondheidsrisico. Dit is ongeacht je lengte of BMI. Je loopt een zeer groot gezondheidsrisico als je middel 102 cm meet voor mannen of 88 cm of meer voor vrouwen.

Kom in actie!

Je kunt vandaag al starten met het verbeteren van je BMI: ga zelf aan de slag met onze tips of laat je begeleiden door WW!

Beste dieet

Meilleur régime de 2023 pour maigrir

L’U.S. News & World Report a élu WW Meilleur Régime de maigrir entre 2011 et 2023, soit 13 années consécutives. En savoir plus ➔

Choisissez le mode d'affiliation qui vous convient le mieux

Premium

Un encadrement professionnel et les conseils d'un Coach pendant des Ateliers, en studio ou en ligne, à votre meilleure convenance.

Tous les avantages du Standard, avec beaucoup de bonus en prime !

Standard

Perdre du poids chez soi de façon autonome, mais avec l'assistance de notre appli, d'un programme alimentaire individualisé, d'un journal, de recettes, etc.

Trouvez un Atelier WW

Avec nos Ateliers sur site ou en ligne, vous trouverez facilement l'encadrement nécessaire adapté à vos préférences.

Premium

Un encadrement professionnel et les conseils d'un Coach pendant des Ateliers, en studio ou en ligne, à votre meilleure convenance.

Tous les avantages du Standard, avec beaucoup de bonus en prime !

Standard

Perdre du poids chez soi de façon autonome, mais avec l'assistance de notre appli, d'un programme alimentaire individualisé, d'un journal, de recettes, etc.

Trouvez un Atelier WW

Avec nos Ateliers sur site ou en ligne, vous trouverez facilement l'encadrement nécessaire adapté à vos préférences.