WW vs het Whole30 dieet

Een WW Member probeert het Whole30 dieet terwijl ze haar Points® bijhoudt.
Gepubliceerd op 23 januari 2019 | Bijgewerkt op 13 oktober 2022

Mijn naam is Hilary Weissman en ik ben al heel lang member van WeightWatchers®. Net als veel anderen weet ik alles van gewichtsproblemen. Maar pas toen bij mij de ziekte van Hashimoto werd vastgesteld - een auto-immuunziekte van de schildklier - besloot ik om het WW programma te combineren met het Whole30-dieet.

Voor wie niet bekend is met Whole30, het is in feite een dieet waarin je steeds meer weglaat tot je alleen nog eiwitten, fruit en groenten eet. Ik deed altijd erg mijn best met het WW programma. Het lukte me om mijn porties af te wegen en mijn eetbuien te herkennen en onder controle te krijgen. Maar ik bleef het gevoel houden dat ik misschien last had van een onderliggend spijsverteringsprobleem of een voedselallergie.

Veel van mijn vrienden hadden het Whole30-dieet gedaan om erachter komen met welke voedingsmiddelen hun lichaam moeite had, door specifieke voedingsgroepen een voor een uit hun dieet te schrappen. Ze voelden zich niet alleen gelukkiger, gezonder en energieker, maar zagen er ook nog eens geweldig uit.

Mijn eerste poging

Ik heb Whole30 voor het eerst geprobeerd in oktober 2016. Na een maand zag mijn huid er een stuk beter uit en was mijn hoofd een stuk helderder. Ook was mijn gezicht smaller geworden en had ik minder onderkin. Mijn buik was weliswaar nog zacht, maar platter dan ooit en ik voelde me fantastisch in mijn jeans.

Dit mag je eten bij Whole30: bijna alle groenten, vers fruit en vruchtensap, alle soorten aardappels (godzijdank), eieren, noten, sperziebonen, sugar snaps, snijbonen, zaden, mager vlees en magere vis, kokosolie en ghee (geklaarde boter). Dit mag je niet eten: graanproducten (waaronder quinoa en rijst), maïs, zuivel, peulvruchten, linzen en suiker. Als je uit eten gaat, kun je vragen of je gerechten kunnen worden bereid in olijfolie. En je mag geen alcohol.

Ik hield al mijn Points bij, waardoor ik voor het eerst een maand had met alleen maar blauwe bolletjes en mijn dagtotaal rechtstreeks in mijn Gezond eten-zone belandde. Ik noemde deze eerste poging 'Hil30' in plaats van Whole30, want ik hield me niet heel strikt aan de Whole30-regels.

Alleen begon ik na zo'n 'terugval' niet weer bij dag 1, zoals het Whole30-programma eigenlijk voorschrijft. En aan het eind van mijn challenge ging ik helemaal los tijdens mijn verjaardag en begon ik in één keer weer alcohol, snoep en kaas te eten. Ik kon dus niet echt goed beoordelen welke voedingsgroepen de oorzaak waren van mijn buikklachten.

WW combineren met Whole30

Een van de redenen dat ik member ben van WW is omdat ZeroPoint® voedingsmiddelen zo heerlijk flexibel zijn en ik in principe alles mag eten wat ik lekker vind. Maar toen ging ik eens nadenken. Het viel me op dat de meeste voedingsmiddelen die je bij Whole 30 mag eten ZeroPoint voedingsmiddelen in het WW programma zijn. Kon ik het nog eens proberen? Zou het me lukken om mijn dagelijkse Points Budget vol te maken met voornamelijk ZeroPoint voedingsmiddelen?

In december 2017 besloot ik nogmaals een poging te wagen, ook al stonden het personeelsfeest van kantoor, Chanoeka en uitstapjes naar Londen en Florida voor de deur.

Uiteindelijk ontdekte ik dat ik Whole30 weliswaar kon combineren met WW, maar dat ik mijn doel niet had gehaald (en ook maar 5 dagen met blauwe bolletjes deze keer). Als ik een maand had gekozen zonder uitstapjes en feesten, was het vast en zeker beter gegaan.

Er waren verschillende momenten waarbij ik eenvoudig 'Nee, dank je' had moeten zeggen en moeilijke situaties links had moeten laten liggen. Maar als je in Londen bent, moet je natuurlijk een keer een high tea proberen. En je zegt geen nee tegen de sherry die je krijgt aangeboden terwijl je kleumend in de wachtrij staat voor een plek in het trendy Indiase restaurant Dishoom. Toch lukte het me ongeveer 80% van de tijd te eten volgens de regels van Whole30. Uiteindelijk heb ik de feestdagen nog nooit zo bewust beleefd.

Hoewel het ook deze keer niet gelukt was Whole30 'echt' te volgen, was ik na 30 dagen toch 2,5 kilo afgevallen. (Als je het WW programma volgt, verlies je normaal gesproken 1 tot 2 kilo per week). Ook voelde ik mijn energie terugkeren, had ik lol met mijn vrienden en ontdekte ik waardevolle tips die ik kon gebruiken in 2018 en voor mijn doel om mijn streefgewicht te halen en op gewicht te blijven.

Hiervoor nam ik voedingsgroepen heel bewust een voor een weer op in mijn eetpatroon. Als eerste begon ik weer alcohol te drinken (hoewel dit niet in het officiële programma staat). Ik luidde het nieuwe jaar in met een glas champagne en ik heb om middernacht vier km hardgelopen in Central Park!

Ik snap dat het Whole30-programma zo streng is, omdat je heel precies wilt weten met welke voedingsmiddelen je lichaam problemen heeft. De meeste eliminatiediëten zijn streng. Ik weet van mezelf dat mijn doorzettingsvermogen soms tekortschiet en dat ik moeite heb met alles-of-niets-situaties. Daarom dacht ik dat ik baat zou hebben bij de filosofie van WW als ik Whole30 deed.

"Ik ben dankbaar voor de flexibiliteit en vrijheid die WW biedt"

Bij WW is niets verboden, je kunt het niet fout doen en na een uitglijdertje kun je altijd weer opnieuw beginnen. Ik ben dankbaar voor de flexibiliteit en vrijheid die WW biedt. Aan de andere kant mag je bij Whole30 net zoveel calorieën eten als je wilt en geldt er geen limiet voor de portiegrootte. Ik probeerde dus aardig te zijn voor mezelf als ik over mijn dagelijkse en wekelijkse Points Budget heenging, zoals ik heb geleerd bij WW.

Bekijk onze deskundige tips om af te vallen 

Wat ik heb geleerd van WW en Whole30

 1. Ik kan meer olie gebruiken tijdens het koken en meer noten eten als tussendoortje. Op mijn tweede Whole30-dag at ik slechts 13 Points. Er viel niet zo veel te kiezen als ik uit eten ging met vrienden, maar ik bestelde gezonde gerechten die goed vulden. Ik at overdag geen tussendoortjes. Maar ik wilde wel zeker weten dat ik voldoende belangrijke voedingsstoffen binnen kreeg. Daarom gebruikte ik soms meer dan één eetlepel kokosolie om mijn eieren te bakken of ik deed kokosolie door mijn koffie voor mijn eigen versie van 'boterkoffie'. Ik nam elke dag een handjevol paranoten.
 2. Uit eten gaan terwijl je Whole30 volgt, maakt alles een stuk eenvoudiger... ten minste voor mij wel. Als je wel eens met mij uit eten bent geweest, weet je dat ik absoluut niet kan kiezen. Doordat ik me nu aan een beperkt aantal voedingsgroepen moest houden, had ik meestal maar de keuze uit een of twee gerechten op het menu. Ik ontspande me, genoot van het gezelschap en had achteraf geen last van het gevoel dat ik te veel had gegeten. Ik blijf me waarschijnlijk voor 95% aan deze regels houden. (Het gaat me niet lukken om nooit meer pizza te eten.) Lees ook: Goede keuzes als je uit eten gaat
 3. Ik kan het mandje met brood overslaan. Ik heb er steeds minder zin in als ik het op tafel zie staan.
 4. Ik bestel gewoon een kop koffie of thee bij de bar. Helemaal niet raar.
 5. Ik mis de koekjes en het lekkers van de feestdagen en al dat troosteten tijdens de winter niet. Ik heb het 26 jaar gegeten en weet precies hoe het smaakt.
 6. Ik mis chocolade. De meest stabiele relatie die ik ooit heb gehad, is met chocola, dus dan weet je het wel. Een van de keren dat ik in de fout ging met Whole30, had ik een stukje chocoladetruffel genomen en raakte mijn maag compleet van slag. Ik had altijd al zo'n vermoeden dat ik niet goed tegen chocola kan en ik denk nu dat ik gelijk heb. Er zit niets anders op dan te zwelgen in iets anders dan eten.
 7. Ik kan mijn lidmaatschap van de club van mensen die altijd hun bord leegeten wel opzeggen. Toen ik naar die high tea in Londen ging, heb ik maar een paar hapjes van mijn gebakje gegeten en de rest op mijn bord laten liggen. Het heeft daar bijna een half uur onaangeroerd op mijn bord gelegen, terwijl we aan het wachten waren op de rekening. Dat ik heb ik nog nooit in mijn leven gedaan. Ik heb het op de een of andere manier overleefd en het gaf me eigenlijk wel een tevreden gevoel.
 8. Ik kan uit eten gaan met vrienden en zelfs op date gaan zonder alcohol te drinken. Als ik heel eerlijk ben, ben ik helemaal niet zo'n drinker. Ik vind het heerlijk om cocktails en ambachtelijk bier te proeven of te toosten met vrienden (champagne op een bruiloft, een tequilashot af en toe). Maar het gevoel direct erna of de volgende ochtend vind ik vervelend, net als de deuk in mijn Points Budget. Ik ben echter vaak bang om dingen te missen. Ik heb last van schuldgevoelens en schaamte en voel me een buitenbeentje als ik zie dat iedereen om me heen zich ogenschijnlijk nergens druk om maakt. Maar ik heb gemerkt dat het echt letterlijk niemand iets uitmaakt of ik met hen meedrink of niet.

Ik heb geleerd dat ik gewoon 'nee, dank je wel' kan zeggen zonder mezelf schuldig te voelen.

WW x Whole30-recepten

Hier volgen een paar heerlijke WW-recept tips die je eenvoudig kunt aanpassen aan Whole30 als je dat zou willen. Bijvoorbeeld:

 • Laat eventuele yoghurt, kaas of een korst van paneermeel weg (en neem de overgebleven Points mee!)

 • Vervang plantaardige olie, koolzaadolie en bakspray door kokosolie, olijfolie of ghee.

 • Vermijd het gebruik van pakjes en zakjes met gluten, suikers (alles wat eindigt op '-ose') en carrageen.