Wat gebeurde er toen ik me elke dag een maand lang ging strechen?

Een redacteur deelt hoe de 30 dagen strech challenge, het rekken en strekken van 10 minuten per dag, haar lichaam en geest beïnvloedde.
Gepubliceerd op 12 december 2018

De afgelopen maanden voelde ik me stijf - wat vreemd was, omdat flexibiliteit nooit een probleem voor me was. Of ik nu dans, sporten, of deelneem aan de verschillende vormen van de fitnessrevolutie, ik heb altijd mijn tenen kunnen aanraken en nog wat.

 

Nu, in midlife, is het bereiken van mijn tenen niet meer zo gemakkelijk. Vergeet het uit bed springen; het is meer een langzame stijging. Mijn lichaam wil gewoon niet buigen. Ben ik echt de enige die dit overkomt?

 

Ik nam contact op met een paar fysiologen die ik ken. Zij vertelden me dat er niet noodzakelijk een specifieke reden is voor de afname van de flexibiliteit naarmate we ouder worden. Een belangrijke reden is een afname van fysieke activiteit; iets dat niet op mij van toepassing is.

 

Michele Olson, PhD (https://www.huntingdon.edu/directory/olson-michele-scharff/), universitair docent sportwetenschappen aan het Huntingdon College in Montgomery, AL, vertelt me ​​via e-mail: "De collageenvezels die deel uitmaken van de elastische pezen (dat zijn wat we uitrekken, vooral als we stretchen), die regenereren niet zo efficiënt en in mindere mate als we ouder worden. We zijn dus oudere, pezige vezels aan het strechen die stijver, minder plooibaar en minder gehydrateerd zijn in vergelijking met nieuwere pezen."

 

Bovendien vertelt ze me dat strechen de bloed- en vochttoevoer of bloedcirculatie naar de pezen kan verhogen. Ze bevatten belangrijke voedingsstoffen en vloeistoffen voor al onze vezels, inclusief onze spieren. Dit zou kunnen verklaren waarom de experts die ik heb bereikt oudere mensen hun flexibiliteit zien vergroten wanneer zij elke dag rekoefeningen doen.

 

Dus, na een paar heupblessures, en nadat de dokter me vertelde te strechen, besloot ik de uitdaging aan te gaan om elke dag, 30 dagen lang te strechen. Om te beginnen, mijn doel was om te strechen wanneer en waar ik kon gedurende ten minste 10 minuten. Wat betreft wat ik zou doen, besloot ik om mijn lichaam voor mij te laten beslissen. Dat betekent dat als mijn heupen stram waren, ik manieren zou vinden om mijn heupen te strechen. Rugpijn? Dan zou ik 10 minuten de kat - koe strech en torso twist doen.

 

Week 1

Tijdens mijn eerste week maakte deze ontspannen benadering van stretchen het moeilijk om een ​​gewoonte vast te stellen. Op dagen dat ik de dansles volgde, telde ik mijn stretching tijdens en na de les. Ochtenden die ik als een workout voor wandelen had gekozen, werden gevolgd door een stretch-sessie. Het waren de dagen dat er geen activiteiten waren die schreeuwden om een strech welke toen een stuk moeilijker was. Sterker nog, op een avond zat ik al in bed en viel ik in slaap toen ik me realiseerde dat ik die dag niet had uitgerekt. Ik deed een korte sessie in mijn bed en deed de belofte om de volgende dag betere richtlijnen vast te stellen.

 

Week 2

Mijn benadering van de tweede week was nog steeds flexibel, maar had een beetje meer structuur. Deze keer besloot ik de 10 minuten nadat ik mijn zoon in slaap had gebracht te gebruiken als mijn strech-tijd, ongeacht of ik eerder op de dag al uitgerekt was. Ik besloot ook dat mijn hele lichaam de aandacht zou krijgen. En ik zou ook meer tijd besteden aan zeurende gebieden. Wat de oefeningen betreft die ik zou doen, ik stond toe dat dit aan het toeval werd overgelaten door een inventaris op te maken van bewegingen die waren geleerd uit dans-, fitness- en yogalessen, evenals fitnessvideo's.

 

Pas toen ik deze wijzigingen aanbracht, begon ik een verschil op te merken. In het begin merkte ik niet echt een verschuiving in hoe mijn lichaam zich voelde of zich gedroeg. Hoewel de reis naar mijn tenen gemakkelijker en minder inspannend was dan toen ik begon. Op een dag tijdens de derde week kwam ik naar beneden met een vreemd gevoel waardoor ik mezelf niet kon inspannen. Dit betekende geen danslessen, geen wandelen voor fitness en geen 10.000 stappen per dag. En terwijl ik dit schrijf, maakt het me nog steeds behoorlijk sedentair. Het enige wat ik kon en kan doen is stretchen.

 

Op dat moment kregen mijn stretch sessies van 10 minuten een nieuwe betekenis, omdat ze de enige mogelijkheid waren om mijn lichaam op een bewuste manier te bewegen. De enige keren dat ik kon voelen dat ik aan mijn wens om meer te bewegen kon voldoen. De tinteling na de stretch is bijna net zo goed als de vermoeidheid na het trainen, wanneer het lichaam zo buigzaam aanvoelt als een rubberen band. Het is dit laatste punt dat voor mij in de laatste weken zoveel heeft betekend.

 

Bovendien stelde deze eenvoudige dagelijkse afspraak van 10 minuten me in staat om 's nachts te ontspannen. Soms kwam mijn man bij me en strekten we ons uit; soms keek ik televisie. En soms, als het huis stil was, koesterde ik me in de stilte en concentreerde ik me gewoon op hoe ik me voelde toen ik van lichaamsdeel naar lichaamsdeel werkte.

 

Vóór dit experiment was strechen altijd een bijzaak voor mij geweest. Tenzij ik een les volgde, aarzelde mijn toewijding om te strechen en was ik inconsistent. Door de laatste 30 dagen mij te concentreren op stretchen, realiseerde ik me dat deze eenvoudige beweging niet alleen voor mijn lichaam, maar ook voor mijn gedachten voordelen kan opleveren. Vooral omdat ik door deze uitdaging tijd voor mezelf heb uitgespaard om iets voor mij te doen. Iets waarvan ik denk dat ik het zal blijven doen, minstens drie keer per week, zoals aanbevolen door het American College of Sports Medicine (https://www.acsm.org/).