Jouw schuldvrije gids voor een geestelijke gezondheidsdag

Een dag vrij nemen om je geest te kalmeren is niet onverantwoordelijk - het is een noodzakelijk onderdeel van gezond blijven.

Iedereen is het erover eens dat je thuis moet blijven als je je niet goed voelt. (In feite zullen je medewerkers het waarschijnlijk op prijs stellen.) Maar om de een of andere reden telt "ziek zijn" alleen mee als je een verwonding of griep hebt.

 

Dat is een schadelijke misvatting, vooral omdat psychische problemen even gevaarlijk als een virus kunnen zijn voor onze gezondheid. Volgens de National Alliance on Mental Illness zijn stemmingsstoornissen zoals depressie en bipolaire stoornis de op twee na meest voorkomende reden dat mensen van 18 tot 44 jaar in het ziekenhuis worden opgenomen; ziekten van de geestelijke gezondheid verhogen ook onze kans op het ontwikkelen van een andere chronische medische aandoening en kunnen zelfs onze levensduur, soms met tientallen jaren, verkorten.

 

Toch blijft het stigma van het nemen van een mentale gezondheidsdag hangen: "Ik denk dat we het soms gelijkstellen aan 'spijbelen'", zegt Amy Morin, LCSW, een docent aan Northeastern University en de auteur van 13 Things Mentally Strong People Don ' t Do. "We weten dat stress een deel van het leven is ... en we denken dat we niet sterk genoeg zijn om de druk aan te kunnen."

 

Tijd om die mindset te veranderen. Om te beginnen maakt het omgaan met angst en depressie je niet zwak - het maakt je normaal. Ongeveer een op de vijf volwassenen in de Verenigde Staten heeft volgens het National Institute of Mental Health elk jaar een psychische aandoening zoals angst en depressie. En het is een probleem dat van invloed kan zijn op alles, van werkprestaties tot opvoedkundige vaardigheden.

 

"Ik moedig mensen aan om een geestelijke gezondheidsdag te nemen wanneer ze een bezoek aan de huisarts overwegen," zegt Ken Yeager, PhD, de directeur van het Stress, Trauma en Resilience (STAR) programma aan de Ohio State University Wexner Medical Centrum. "Het onderhouden van je mentale gezondheid, stelt je in staat de beste versie van jezelf te zijn."

 

3 manieren om een ​​schuldvrije mentale gezondheidsdag te nemen

 

1. Neem (de juiste) vrije tijd.

 

Het doel van het nemen van een dag voor de geestelijke gezondheid is om je stressniveau te verlagen en weer aan het werk te gaan (of naar school of het ouderschap), om je sterker en gezonder te voelen. Voordat je belt, moet je bedenken waarom je een pauze wilt nemen. Probeer je je baas te vermijden? Ontloop je een confrontatie met een opdringerige leraar? Als het antwoord ja is, wil je misschien je planning aanpassen, zegt Morin. "Dat soort situaties maakt een geestelijke gezondheidsdag niet noodzakelijkerwijs bijzonder nuttig," zegt ze. "Je hebt nog steeds dezelfde problemen als je terugkomt."

 

Aan de andere kant, als je steeds meer afgeleid bent op het werk, bijvoorbeeld, omdat je je zorgen maakt over geld en niet kunt stoppen met nadenken over je rekeningen, of als je worstelt met een project, dat zijn tekenen die je misschien nodig hebt om een ​​dag vrij te nemen, zegt Morin.

 

"Stel jezelf de vraag of je die dag op je werk kunt functioneren", zegt ze. "Als je fysiek aanwezig zult zijn maar mentaal afwezig, of als je humeur zodanig is dat je slechter af zal zijn," dan wil je misschien thuis blijven.

 

2. Wees productief.

 

"Het nemen van een geestelijke gezondheidsdag is niet hetzelfde als het nemen van een vakantiedag", zegt Yeager. "Dit is een dag waarop je vrijneemt met het besef dat je bent opgebrand en niet op je best functioneert."

 

Er is geen one-size-fits-all schema, zegt hij, dus je moet misschien experimenteren met wat je kan helpen herstellen. Voor sommige mensen betekent dat een inhaalslag qua slaap; voor anderen kan het zijn dat je een yogales neemt of een afspraak maakt met een arts of therapeut.

 

Als je even pauze wilt nemen van je taken als kinderopvang, raadt Morin aan om de kinderen af ​​te zetten bij opa en oma en een massage te boeken of een drankje te drinken met je vrienden. "Denk na over hoe je verbonden blijft met wie je bent als individu, buiten het feit dat je een ouder bent," zegt ze.

 

Je kunt deze tijd ook gebruiken om de zeurende taken op je actielijst aan te pakken. Als je financiën je stress geven, probeer een begroting te maken; als je huis een puinhoop is, maak je een paar uur vrij om de badkamer schoon te maken en de was te doen.

 

Wat je niet zou moeten doen, zegt Morin, is niets. (Of nog erger, tv kijken terwijl je scrollt door de vakantiefoto's van je vrienden.) "Ik heb nog niemand ontmoet die zei: 'Ik heb 16 uur in bed onder de dekens doorgebracht en nu voel ik me geweldig'", zegt ze. "In feite heeft dat de neiging om ons slechter te laten voelen. Als je thuis blijft, zou je iets moeten doen waardoor je je beter gaat voelen, niet alleen tijdelijk maar voor een paar dagen of maanden in de toekomst. "

 

3. Overlaad jezelf niet.

 

Het nemen van een dag voor de geestelijke gezondheid moet je helpen een probleem op te lossen - niet je schuld en angstgevoelens vergroten. "Mensen slaan zichzelf in elkaar als ze denken dat ze hun dag niet verstandig hebben gebruikt, of de dag ging zo snel voorbij dat ze niet alles klaar kregen", zegt Morin. Maar je hoeft niet een dozijn taken van je takenlijst te strepen om het gevoel te hebben dat je iets bereikt hebt, zegt ze.

 

In plaats van het aanpakken van je klusjeslijst, probeer een aantal van je grootste stressfactoren aan te pakken - of dat nu het sorteren van je rekeningen is, naar een spa gaan of een tijdje alleen zijn. "We hebben de neiging om te overschatten hoe snel we een project kunnen voltooien", zegt Morin. "Krijg een of twee dingen gedaan, en geniet dan van de rest van de dag."

 

En maak je geen zorgen over je schuldig voelen als je vrijaf neemt: "De schuld is er pas echt wanneer je niet bereikt wat je wilt", zegt Morin. "Zodra je je beter voelt, gaat het schuldgevoel weg."